70 år med Poppius

Thelma Kimsjö, elev 1976

Knytkalas på Döbelnsgatan hemma hos Poppiuselev någon gång på 80-talet. Sören i centrum och Thelma, då hans lärarkollega, bakom kameran.

Grattis Poppius och tack för 41 fina år tillsammans!

Då, 1976, när vi inledde vårt förhållande, var det fortfarande möjligt för journalister att bli legendariska. Och nästan alla mötte de upp i Poppius lektionssalar. Sören Larsson, min journalistiska pappa och skolans legendariska rektor under många år, still going strong, 92 år ung. Precis som skolan är han ständigt uppdaterad. Missa inte att följa Sören på Facebook. Du lärde mig att journalistik är att berätta en sann saga. Tänk ”det var en gång”, så kör du aldrig fast. Och sedan när jag blev chef och det blåste snålt ibland rådde du mig att stanna upp en stund och reflektera över hur intressant det mänskliga spelet är trots allt.

Första jobbet efter Poppius 1978. Redaktör för Svenska Blå Stjärnans tidning. Poppius rustade mig för det mesta, mjölkning fick jag dock lära mig på plats.

 

Expressens Sigge Ågren, legendar förstås och språkekvilibrist, skapare av det moderna journalistiska tilltalet var också en av mina lärare. Han kunde svära mer uttrycksfullt än de flesta. Hans råd håller än:  ”Lilla vän (det var jag), journalistens förbannade skyldighet är för helvete att konkretisera och exemplifiera.”

Nästan varm i kläderna. Andra jobbet efter Poppius, redaktör för Svenska Scoutförbundets tidningar. Har just intervjuat biskop Ingemar Ström.

 

Och Erik Björnson, skolans andra rektor, som ärvde skolan av Seth Poppius, myntade uttrycket ”vi måste måna om eleverna” och gjorde det verkligen. Det gör vi än idag! Dessutom var han en praktisk feminist. Angelägen om att rekrytera kvinnor som lärare och förebilder för de många tjejer som gick utbildningen. Han vågade satsa på mig som föreläsare när jag bara var 25. En smickrande kvotering. Erik kallade mig alltid ”lilla Thelma” utan att vara ett spår nedsättande. Faktum är att jag kanske har varit  skolans kortaste lärare och ordförande genom åren (158 cm). Möjligen har jag till och med krympt, vågar inte kolla, men en sak är säkert, Poppius får mig fortfarande att växa journalistiskt!

 

 

 

 

 

Thelma Kimsjö, elev och fd lärare och skolans nuvarande ordförande.