Alicia Lundberg till minne

Poppiusvännen och journalisten Alicia Lundberg är död.

Foto: Pressbild/SVT

Alicia Lundberg, Poppiusvän och radio- och TV-journalist har gått bort, 83 år gammal. Under 90-talet var hon under flera år ledamot av Poppius Journalistskolas styrelse och dessförinnan elev.

Alicia kom till skolan vid mogen ålder när hon var klar med sin etermediakarriär. Hon ville lära sig skriva. Jag som skulle få henne i min klass blev rätt nervös. Vad hade Poppius att lära ut till denna journalistlegend? Men jag hade inte behövt vara orolig. Alicia var en väldigt ödmjuk och intresserad elev. Nyfiken på det skrivna ordet. Hon hade ju främst ägnat sig åt tal och bilder. Det var ett nöje att ha Alicia som elev. När kursen var slut fick hon frågan av dåvarande styrelseordförande om hon ville bli en del av Poppius styrelse. Där blev hon en verklig tillgång, alltid lika engagerad. Ett engagemang som vi fick dela med bergsgorillorna i Rwanda. Vi den här tiden gjorde hon sina första resor till landet. Det skulle bli över trettio och inte bara gorillorna fick del av hennes omsorger utan också människorna i det krigshärjade landet.

Men mest av allt är Alicia Lundberg för mig ett ansikte i rutan som utstrålade stort förtroende under hela min barndom och tonårstid. Och en röst, som var lika behaglig att lyssna på i sammanträdesrummet som i etern.

Thelma Kimsjö
Ordförande i Poppius Journalistskola