Annika bytte yrke efter kursen

Annika Jönsson i sitt hemmakontor.

 

Efter 16 år som bildredaktör såg Annika Jönsson att yrket nästan hade försvunnit.
I dag jobbar hon som content production manager.
– Efter en introduktionskurs till webbredaktör på tre dagar insåg jag att jag behövde paketera om mina kunskaper och lära mig en del nytt för att komma vidare, säger hon.

Annika Jönsson är i grunden utbildad fotograf och hade jobbat som bildredaktör på en rad företag, bland annat Pressens Bild och TT Nyhetsbyrå, när hon 2017 blev utan jobb vid en omorganisation. I början av hösten samma år gick hon kursen Webbredaktör introduktion på Poppius, en grundläggande utbildning på tre dagar för jobbet som webbredaktör/content manager.

– Där fick jag ganska snabbt ledtrådar och upptäckte att det yrket faktisk finns, och vad det innebär. Jag kunde bild, text och sociala medier och det handlade om att lära sig mer och paketera om kunskaperna.

Omstarten i yrkeslivet tog fart. På vårterminen 2018 gick hon terminskursen Webbredaktör – och på sommaren fick hon jobb som content production manager.

Men Annika Jönsson har också varit tillbaka på Poppius för att vässa sina kunskaper. Under höstterminen 2019 gick hon Grundkursen i praktisk journalistik.

– Jag kände att korta och snärtiga texter fungerade bra, men att jag behövde lära mig skriva längre.

Att vidareutbilda sig har varit självklart för Annika Jönsson. I maj i år var hon tillbaka på Poppius för att fördjupa sig i webbredaktörsrollen och gick kursen Webbredaktör – Strategisk fördjupning i tre dagar.

– Yrken förändras, du har kunskaper men du behöver utbilda dig för att komma vidare. Jag vill också ligga i framkant, inte vara nån som frågar de yngre på jobbet hur man gör saker.

Poppius modell för utbildning har passat Annika Jönsson bra, säger hon.

– Alla kurser handlar ju om att du direkt omsätter det du lär dig i praktiken. Att man får göra saker istället för att bara läsa och lyssna fungerar väldigt bra för mig. Dessutom kommer lärarna från verkligheten och är frikostiga med att dela med sig av sina erfarenheter.

– Det har också varit väldigt intressant att möta andra kursdeltagare, som ofta har ungefär samma bakgrund – att man behöver skola om sig för att komma vidare, eller har tagit nästa steg och vill hålla sig uppdaterad. I dag vet ju alla att man måste jobba på sitt CV.

Vilken utbildning behöver du? Läs mer här:

Webbredaktör – Terminskurs

Webbredaktör – Introduktion

Webbredaktör – Strategisk fördjupning

Grundkurs i praktisk journalistik