Augustpristagare vässade pennan på Poppius

Foto: Magnus Liam Karlsson

Prisbelönta författaren Johanna Thydell gick Poppius grundkurs i journalistik i höstas.
Hon ville spetsa sitt CV – och lära sig skriva för olika målgrupper.
– Det var fantastiskt roligt. Alla som går den här kursen, oavsett bakgrund, kan höja sin egen ribba och få ett lyft, säger hon.

Johanna Thydell slog igenom som författare 2003 med debutromanen ”I taket lyser stjärnorna”. Hon belönades med Augustpriset, boken har översatts till 13 språk och 2009 blev den film. Därefter har hon givit ut ytterligare tre romaner.
Innan den skönlitterära karriären tog fart arbetade hon under några år som tidningsjournalist.
– Jag var ju tonåring då och vikarierade under några år på olika lokaltidningar i Småland. Men jag gick aldrig någon journalistutbildning. Det var learning by doing, helt enkelt.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Under åren har Johanna Thydell varvat det litterära skrivandet med jobb som kulturskribent, föreläsare och recensent.
– Men i vissa stunder av livet funderar man ju på hur man ska utvecklas och gå vidare. Jag kände att jag ville lära mig olika genrer inom skrivandet, att bli bra på att skriva för olika målgrupper.
Hon fick rådet att gå Poppius grundkurs i journalistik av en PR-konsult hon träffade.
– Han tittade på mitt CV och konstaterade att allt jag gjort handlar om att skriva. Han menade också att de människor som skriver allra bäst är de som har en journalistisk bakgrund.

Terminen på Poppius beskriver Johanna Thydell som en kul och lärorik period.
– Det var faktiskt tråkigt att sluta. För mig var textkritiken värdefull – det betydde oerhört mycket att få respons från en garvad nyhetsjournalist.
Hon upptäckte även en annan sida hos sig själv:
– Jag insåg att jag tycker det är roligt att redigera andras texter. Jag har faktiskt redan gjort några sådana jobb.

Tips för hörlurarna:
Lyssna på Johanna Thydell i podden ”Superältarna” som hon gör tillsammans med författarkollegan Jenny Jägerfeld. I det här avsnittet pratar de bland annat om recensioner och – textkritik.