Bli journalist!

Håkan Söderberg och Linda Karlsson kursledare för grudnlurs i praktisk journalisitik på poppius

Nu är det dags att anmäla sig till höstens Grundkurs i praktisk journalistik. Kursledarna Linda Karlsson och Håkan Söderberg är redo att ta sig an ett nytt gäng och de är helt övertygade om att journalistens roll är viktigare än på länge.

 

Håkan: I botten av den utbildning vi erbjuder ligger i att berätta historier, i stort och smått, och göra det på ett så sanningsenligt och opartiskt sätt som möjligt.
Sanningen är inte alltid enkel och helt opartisk kan väl ingen vara hävdar många. Men vilka är vi om vi inte försöker? I dessa tider av fakenews och många lobbyistiska försök till ensidig propaganda är det journalistiska tänket kanske viktigare än någonsin. Då är det också viktigare att ännu fler utbildar sig med inriktning på mediebranschen


Varför blev ni journalister?

Linda: En kombination av två saker tror jag. Att jag alltid varit nyfiken och att journalist är det perfekta jobbet för det. Och att jag ville förändra världen på något sätt, hur klichéartat det än låter. Även om man kanske inte kan påverka allt så tror jag fortfarande att journalist är ett yrke där man kan göra stor nytta och att man faktiskt i vissa fall kan påverka det som sker i människors vardag med bra journalistik. Jag tror också att världen i dag är i större behov av journalistik och journalister än på länge!

Håkan: Det är en klyscha och sådana ska vi undvika i skrift men jag har aldrig, inte en enda dag, ångrat mitt yrkesval. Att vara journalist är en ynnest. Att vara lärare i journalistik på Poppius är numera en grundläggande ingrediens i den ynnesten for min del.


Utbildningen riktar sig även till dem som inte tänker bli journalister. Hur tänker ni då?

Håkan: Det handlar egentligen inte heller bara om journalistik. Jag möter många tidigare elever som berättar om allt det andra de fått med sig härifrån, även de som själva inte blivit journalister. Visst får man lära sig att skriva och kommunicera på ett effektivt sätt. Men det källkritiska tänket, de etiska diskussionerna, förhållningssättet till människor och företeelser. Det är verktyg och metoder att ta med sig med oavsett vilken väg livet tar.

Linda: Du har nytta av journalistisk kompetens i alla kommunikativa yrken. Det gäller allt från källkritik, researcharbete till att till exempel kunna intervjua på ett bra sätt. Och så klart även att ha redskapen att kunna berätta en historia på ett bra sätt och att kunna göra komplicerade skeenden och svåra saker/sammanhang begripliga.

Grundkurs i praktisk journalistikkursstart 3 september