Bra research prisad på Guldspadegalan

Kursledare Malin Crona med solglasögon
En guldspade i kategorin Magasin gick till Kerstin Lundell och Sveriges Natur för granskningen av Mörkade risker kärnavfall på Guldspadegalan i helgen. Hur har du varit inblandad i granskningen?

— Vi är en liten redaktion så det är alltid ett lagarbete. Både jag och chefredaktör Ylva Johnson har varit delaktiga i jobbet hela tiden. Det kändes precis som att vara med i en riktig journalistfilm där vi satt, vi tre, i ett litet rum och ringde och skrev tills luften tog slut. Att jobba med källor och vetenskap är en stor konst, som Kerstin Lundell behärskar till fulländning, det har varit fantastiskt roligt att få jobba med just henne.

Malin Crona, Kerstin Lundell, Ylva Johnson, Mats Hellmark

Mats Hellmark, Kerstin Lundell, Ylva Johnson och Malin Crona firar vinsten på Guldspadegalan.

Hur tycker du att den grävande och granskande journalistiken mår just nu?
— Flera av de granskningar som fick guldspadar i år, som fallet Kevin och Eskilstunakurirens granskning av trollfabrikerna på nätet, visar på att den grävande journalistiken i allra högsta grad lever. Och det handlar ju, precis som vårt avslöjande om slutförvaret, om människors liv. Men den granskande journalistiken får aldrig tas för givet, den måste alltid försvaras. Det mest oroväckande vi ser i dag är när redaktioner fråntas sitt journalistiska oberoende, som i exemplet med Lärarnas tidning som ska integreras i kommunikationsavdelningen. Det är en ytterst olycklig utveckling.

— Jag ser också behov av ökad kompetens inom research, inte minst vad gäller att granska ekonomi och offentlig verksamhet. Journalistiskt oberoende, modiga redaktörer och journalister som är utbildade i research, vet sina rättigheter och alltid hittar ett sätt att gå vidare är helt avgörande för den granskande journalistikens framtid.

 

Malin Crona är tillsammans med Fredrik Nejman kursledare för Research, .
Nästa kursstart 19 februariBra research utgör grunden för all god journalistik.