Ellen fick jobb på Svensk Damtidning

Ellen Myrgård Lindén Foto: Charles Hammarsten

Ellen Myrgård Lindén Foto: Charles Hammarsten

Ellen Myrgård Lindén är 26 år och reporter. Här berättar hon om hur hon gick från att vara student på Poppius till att bli fast anställd på en redaktion.

Hej Ellen, vem är du?
– Jag är 26 år. Bor i Enskede söder om Stockholm tillsammans med min man men är egentligen från Småland. På min fritid tycker jag om att läsa och träffa vänner.

Vad arbetar du med?
– Sedan två år är jag på Svensk Damtidning där jag är anställd som reporter och festredaktör. Vårt fokus ligger på kungligt material så jag är ute och följer kungafamiljen i deras vardag. Jag träffar också andra kända personer och skriver personporträtt och så gör jag ”röda mattan-jobb” och bevakar stora premiärer och bokreleaser.

Kreativ frihet

Ett fast jobb som reporter är ingen självklarhet, hur gick det till?
– För två år sedan var jag praktikant på tidningen. Det ledde i sin tur till ett sommarvikariat som i sin tur förlängdes och som sedan blev till en tillsvidareanställning.

Varför just Svensk Damtidning?
– Jag var medveten om att min styrka låg i att skriva nöjesjournalistik. När jag skulle söka praktikplats under min utbildning på Kulturvetarlinjen sökte jag till flera tidningar och slumpen avgjorde. Tidningen har alltid funnits i familjen, både min mamma och mormor läser den och jag tycker materialet är väldigt roligt. Den passar med mitt sätt att skriva och jag får göra allt från rewrites på Hollywoodnyheter till att komma hem till folk för intervjuer. Det finns en kreativ frihet i att skriva längre texter och arbetet är väldigt varierat. En dag följer jag en känd person, som till exempel SVT:s Katarina Sandström och en annan deltar jag i livesändningar i Ekot och på SVT för att berätta om det senaste tillskottet i kungafamiljen.

Ellen intervjuar Drottning Silvia. Foto: Charles Hammarsten

Ellen intervjuar Drottning Silvia. Foto: Charles Hammarsten


Användbara verktyg

På Poppius gick du grundkursen i praktisk journalistik, har du haft nytta av kursen i ditt arbete?
– Ja, på kursen fick jag verktyg för att bygga upp en text. Jag fick värdera om mitt tänk och lärde mig att sätta vinkeln i första meningen, hur man skriver en ingress, när ett citat behövs och hur mycket jag ska förklara i texten. Allt sådant praktiskt lärde jag mig på Poppius.

Många vill bli journalister idag men jobben är förhållandevis få, har du något tips till den som vill ge sig ut i mediebranschen?
– Sök en praktikplats. Det kan vara väldigt lärorikt att få prova vingarna och vara i det klimatet. Och var inte rädd för att söka tjänster med kort anställningstid. När du väl är på plats kan du få chans till en förlängning.