Från Poppius till Vita huset

Hej Tina Magnergård Bjers, utrikesreporter på TT Nyhetsbyrån, när gick du på Poppius? 

-Oj, det var länge sedan, jag var tonåring. Det måste varit 1989-1990. Man fick fortfarande lära sig hantera en typometer.

Varför är du journalist?

-Det är världens bästa jobb. Du får betalt för att vara nyfiken, att närma dig människor du kanske annars inte skulle prata med och för att skriva viktiga berättelser.

journalisten och före detta poppiuseleven Tina Magnergård Bjers framför Vita huset

Tina Magnergård Bjers framför Vita huset

 

 

Du har varit i Vita huset och ställt frågor till president Trump, var det så du tänkte att journalistlivet skulle bli efter Poppius?

-Just då kunde jag inte föreställa mig en president Donald Trump… Men jag har alltid känt en stark dragning till utrikesjournalistiken. Kort efter Poppius flyttade jag till New York för att plugga på Columbia University – och då försörjde jag mig som student genom att frilansa mot svenska medier. På TT Nyhetsbyrån har jag tidigare varit utrikesvakthavande, då sitter man med inflödet från de utländska nyhetsbyråerna och medierna, och det tycker jag är magiskt. Världen liksom strömmar till en.

Hur var det att vara med på en presskonferens i Vita huset?

-Spännande och stort, med tanke på presidentämbetets vikt. Och lite pirrigt. Jag var tvungen att improvisera i sista stund eftersom en amerikansk journalist ”tog” den fråga jag tänkt ställa om ståltullarna

Tina Magnergård Bjers gick från Poppius till presskonferens i Vita huset

Du har ju fått förmånen att intervjua två amerikanska presidenter, vem var roligast att få ställa en fråga till, Barack Obama eller Donald Trump?

-Svårt att säga. Barack Obamas svar om NSA-övervakningen var väldigt långt och fick stor spridning i olika sammanhang. Men Donald Trump sade spännande saker om Sverige och Nordkorea. Kanske Obama, eftersom det var den första. 🙂

 

Journalisten Tina Magnergård Bjers om 48 timmars arbete i Washington

Nästa spännande resa i jobbet?

-I höst är det mellanårsval till USA:s kongress, vi planerar en reportageresa inför det. Den kommer troligen att gå till den amerikanska södern och fokusera både på politik och aktuella företeelser som ekonomin, kampen mot det utbredda opiatberoendet och den ökade polariseringen i samhället.

 

Men vad var frågan?

Här kan du se, och höra, frågan som Tina Magnergår Bjers ställde till president Trump