Journalist – ett framtidsjobb!

Helena Nyman, chefredaktör på Falu-Kuriren.

 

– Bristen på utbildade journalister är påtaglig. Vi har svårt att rekrytera till längre vikariat, sommarjobb och även till fasta tjänster.

Det säger Helena Nyman (bilden), chefredaktör och ansvarig utgivare på Falu-Kuriren, en av lokaltidningarna inom Bonnier News.

Många mediehus vittnar om att det är svårt att hitta kompetenta journalister. Bonnier News, som har närmare 50 lokaltidningar över hela landet, tog i våras initiativ till ett möte för aktörer inom mediebranschen, utbildningssektorn, däribland Poppius, och branschorganisationer. Mötet hölls den 14 juni och visade på en stor enighet om vikten av att göra journalistyrket attraktivt för ungdomar igen.

– Målsättningen är att vända trenden och får fler unga att söka sig till landets journalistutbildningar. Att etablera bilden av journalistik som ett spännande framtidsyrke, säger Elsa Falk, kommunikationschef på Bonnier News.

Helena Nyman är helt övertygad om att det behövs tas krafttag för att öka intresset för journalistjobbet.

– Det lever kvar en uppfattning om att det inte finns några jobb i mediebranschen. Verkligheten ser helt annorlunda ut. Vi har öppnat nya redaktioner och förstärkt vår bevakning och är i behov av journalister. Nyligen sökte vi en reporter för ett åtta månader långt vikariat till vår digitala desk i Falun och fick inte en enda sökande. Och till sommaren har vi ännu inte lyckats få tag i tillräckligt många vikarier, säger hon.

Poppius – en effektiv väg in i branschen

Sveriges första och äldsta journalistutbildning, Poppius Journalistskola, är redo att ta emot fler elever och fortsätta bidra till att möta branschens och samhällets behov av journalister nu och i framtiden. Våra utbildningar är uppdaterade och många av våra elever får direkt jobb efter våra praktiska  journalist- och webbredaktörsutbildningar.

Nästa Grundkurs i praktisk journalistik startar 12 september.