Grundkurs i praktisk journalistik

Lär dig det journalistiska hantverket i teori och praktik

Vårkurs Kursstart: 2023-02-06Sista ansökningsdag: 2023-01-23Omfattning: 105 studietimmarTid: Totalt 15 kurstillfällen.
Måndagar 9.00-15.30.
Plats: Poppius
Förkunskaper: Gymnasieutbildning och goda kunskaper i svenska. Erfarenheter och kunskaper av att skriva välkomnas men är inget krav. Du behöver inga särskilda tekniska förkunskaper, men du behöver ha datorvana, en bärbar dator.

Kursen i korthet

Det här är en fullmatad termins- och deltidskurs. Du skriver, intervjuar, gör research och publicerar. Du går en dag i veckan och får feedback på ditt arbete från kursledare med gedigen erfarenhet av journalistik och kommunikation.

Kursens innehåll

Vår grundkurs i praktisk journalistik består av två huvudmoment: en skrivdel och en presentationsdel. Två kursledare följer gruppen hela terminen.

Skrivdelen av kursen behandlar reporterns olika arbetsuppgifter. Du börjar med att skriva notiser och kortare artiklar. Nästa steg blir att hitta egna nyheter och skriva nyhetsartiklar. Under terminen får du arbeta med olika sorters texter, göra personporträtt, skriva referat, reportage och fördjupade nyhetsartiklar. Du tränar på att intervjua och göra research till dina artiklar och du får öva på att skriva för webben.

I presentationsdelen tar vi upp hur man publicerar sig på bästa sätt, oavsett om det är på papper eller på webben. Att redigera innebär att sätta rubriker, skriva bildtexter och bearbeta texter. Du lär dig att se helheten där rubrik, text och bild ska harmoniera.

Elevernas texter publiceras löpande på vår sajt, Slussenstidning.se.

Flera gästföreläsare från branschen medverkar och tar bland annat upp ämnen som undersökande journalistik och bildjournalistik.
Observera att gästföreläsningar ibland kan hållas på andra tider än de ordinarie lektionsdagarna. Du får ett detaljerat schema vid kursstarten.

 
Undervisningsform

På Poppius betonar vi det journalistiska hantverket. Vi tror att det bästa sättet att lära är genom att göra, att diskutera, få återkoppling på det du levererat och konkreta råd och tips från kursledarna, som alla är erfarna journalister, skribenter och formgivare. Oavsett plattform måste du behärska de grundläggande redskapen som används inom journalistiken. Vi lägger inte fokus på specifika publiceringsformer, utan ger en allmän introduktion till den journalistiska arbetsmetoden.

Lektionerna består av föreläsningar, praktiska moment, gruppövningar och diskussioner.
Betoningen ligger på det praktiska arbetet, inte på teori och litteraturstudier.

Godkänd på avslutad kurs
Poppius delar inte ut individuella betyg. Alla godkända kursdeltagare får däremot ett intyg på genomgången kurs.

För att bli godkänd på kursen får du inte vara borta från undervisningen mer än fyra lektioner (tolv timmar) och alla uppgifter och övningsartiklar ska lämnas in på utsatt tid.

Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar.

Förlorade lektioner kan inte inhämtas vid senare tillfälle.

grundkurs ny

Allmän information
Kursen erbjuds två gånger per år, under vårterminen och höstterminen.

För dig som istället vill läsa på kvällstid rekommenderar vi Lilla Grundkursen.

Poppius har vanligtvis inte sport-, påsk- eller höstlov, men det kan variera beroende på hur helgerna ligger under terminerna. Du får ett schema under första lektionstillfället.

Du går en hel dag i veckan under sammanlagt 15 veckor. Det innebär cirka sex timmars schemalagd undervisning i veckan. Men räkna med att lägga ner motsvarande antal timmar på hemarbete också.

Vill du läsa kursplanen kan du ladda ned den här.

Poppius genomför regelbundet kursutvärderingar som ett redskap för att utveckla utbildningarna.

Så här tyckte några av deltagarna:

”Är supernöjd. Det bästa jag gjort någonsin.”
Carina Kindkvist, Coachhuset

”Jättekul kurs. Tyckte om att den var så praktisk. Har fått mycket kunskap på relativt kort tid.”
Victoria Franzén

”Bland de bästa utbildningar jag gått.”
Ulrik Rydén, Installatörsföretagen

”Tacksam över att jag deltagit. Mycket nöjd överlag! TACK!!”
Ingris S. von Konow

”Jag är så glad att jag gått den här kursen! Den har hållit väldigt hög kvalitet. Kursledarna har varit otroliga med oss. Högsta betyg.”
Liselotte Wennerstrand

Pris exkl. moms: 26 000 kr Pris inkl. moms: 32 500 kr
Kursen ingår i Poppius diplom.