
Kursens innehåll
När du har gått den här terminskursen har du de viktigaste grundläggande verktygen för att kunna arbeta som webbredaktör eller content manager på ett företag eller myndighet. Kursen passar även dig som är journalist eller kommunikatör som vill utveckla din digitala kompetens.
Webbredaktören står i centrum av den digitala utvecklingen och ska ha koll på en stor och variationsrik mängd arbetsuppgifter. Här får du lära dig att skriva och ta bilder för webben och hur du sedan publicerar det på en WordPress-sajt. Du lär dig även att driva trafik till en sajt och att jobba med sociala medier. Vi återkommer regelbundet under terminen till webbredaktörens grundläggande redskap men vi går också igenom innehållsplanering, kanalanpassning, juridik på nätet och nyhetsbrev.
Något ur innehållet:
- Konsten att anpassa ditt material för olika målgrupper och digitala kanaler. Så sätter du rubriker och ingresser som fångar användarens uppmärksamhet.
- Driva trafik. Så får du besökarna att hitta till din sajt. Hur hittar och skapar du material som gillas och delas.
- Så mäter du trafik och utvärderar digitala satsningar.
- Sociala medier. Så kan du få draghjälp av sociala medier för att sprida ert innehåll och varumärke.
- Berätta med bilder samt använd dem för att förstärka textens budskap. Så arbetar du med visuellt material i sociala medier.
- Webb-tv. Filma med mobilen och lär dig klippteknik. Rörligt material blir allt viktigare så videoproduktion är ett prioriterat område.
- Sökmotoroptimering (SEO). Så kan du som redaktör få din sajt att rankas högre hos sökmotorerna.
Linda Karlsson leder kursen men även andra lärare deltar i undervisningen.
Flera gästföreläsare kommer att berätta om sina erfarenheter och tips. Vi kommer också att göra studiebesök hos företag som ligger i framkant inom digital kommunikation.
Observera att gästföreläsningar och studiebesök ibland kan hållas på andra tider än de ordinarie lektionsdagarna. Du får ett detaljerat schema vid kursstarten.
Undervisningsform
På Poppius tycker vi att det bästa sättet att lära är genom att göra, att diskutera, få återkoppling på det du levererat och konkreta råd och tips från erfarna kursledare. Lektionerna består av föreläsningar, praktiska moment, gruppövningar och diskussioner.
Betoningen ligger på det praktiska arbetet, inte på teori och litteraturstudier.
Godkänd på avslutad kurs
Poppius delar inte ut individuella betyg utan alla godkända kursdeltagare får ett intyg på genomgången kurs.
För att bli godkänd på kursen får du inte vara borta från undervisningen mer än fyra lektioner (tolv timmar) och alla uppgifter ska lämnas in på utsatt tid.
Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar.
Förlorade lektioner kan inte inhämtas vid senare tillfälle.
Allmän information
Poppius har vanligtvis inte sport-, påsk- eller höstlov, men det kan variera beroende på hur helgerna ligger under terminerna. Du får ett schema under första lektionstillfället.
Du studerar i princip en hel dag i veckan under totalt 15 veckor. Det innebär cirka sex timmars schemalagd undervisning i veckan. Men räkna med att lägga ner motsvarande antal timmar på hemarbete också. Någon enskild vecka kan det bli två dagars undervisning.
Vill du läsa kursplanen kan du ladda ned den här.
Kursen erbjuds två gånger per år, under vårterminen och höstterminen.