Webbredaktör - terminskurs

Content manager - lär dig det digitala hantverket i teori och praktik

Vårkurs Kursstart: 2023-02-22Sista ansökningsdag: 2023-02-05Omfattning: 105 studietimmarTid: Onsdagar 9.00-15.30. Totalt 15 kurstillfällen,Plats: Poppius Dalagatan 5 , i centrala Stockholm.
Förkunskaper: Du behöver inga särskilda tekniska förkunskaper, men du behöver ha datorvana, en bärbar dator och en smartphone att fotografera och filma med. Erfarenhet och kunskaper av att skriva välkomnas men är inget krav.

Kursen i korthet

Kursen är för dig som vill få en gedigen kunskap om jobbet som webbredaktör eller content manager. Du lär dig bland annat att skriva för webben, publicera i cms-system (WordPress), driva trafik, jobba i sociala medier och filma och klippa video. I undervisningen introduceras du också till Google Analytics, content marketing, sökordsoptimering, omvärldsbevakning och kriskommunikation.

Terminskursen bygger på Poppius populära tredagarskurs webbredaktör – bas. I flera års tid har nöjda kursdeltagare velat ha mer och med drygt 100 lektionstimmar hinner vi både med att vara grundliga och tillföra spetskompetens.

Poppius terminskurs webbredaktör är en yrkesförberedande deltidskurs. Du studerar en dag i veckan totalt sex timmar per vecka under en termin.

Gå Poppius Grundkurs Webbredaktör

Kursens innehåll

När du har gått den här terminskursen har du de viktigaste grundläggande verktygen för att kunna arbeta som webbredaktör eller content manager på ett företag eller myndighet. Kursen passar även dig som är journalist eller kommunikatör som vill utveckla din digitala kompetens.

Webbredaktören står i centrum av den digitala utvecklingen och ska ha koll på en stor och variationsrik mängd arbetsuppgifter. Här får du lära dig att skriva och ta bilder för webben och hur du sedan publicerar det på en WordPress-sajt. Du lär dig även att driva trafik till en sajt och att jobba med sociala medier. Vi återkommer regelbundet under terminen till webbredaktörens grundläggande redskap men vi går också igenom innehållsplanering, kanalanpassning och juridik på nätet.

Något ur innehållet:

  • Konsten att anpassa ditt material för olika målgrupper och digitala kanaler. Så sätter du rubriker och ingresser som fångar användarens uppmärksamhet.
  • Driva trafik. Så får du besökarna att hitta till din sajt. Hur hittar och skapar du material som gillas och delas.
  • Så mäter du trafik och utvärderar digitala satsningar.
  • Sociala medier. Så kan du få draghjälp av sociala medier för att sprida ert innehåll och varumärke.
  • Berätta med bilder samt använd dem för att förstärka textens budskap. Så arbetar du med visuellt material i sociala medier.
  • Webb-tv. Filma med mobilen och lär dig klippteknik. Rörligt material blir allt viktigare så videoproduktion är ett prioriterat område.
  • Sökmotoroptimering (SEO). Så kan du som redaktör få din sajt att rankas högre hos sökmotorerna.

Linda Karlsson leder kursen men även andra lärare deltar i undervisningen.
Flera gästföreläsare kommer att berätta om sina erfarenheter och tips. Vi kommer också att göra studiebesök hos företag som ligger i framkant inom digital kommunikation.

Observera att gästföreläsningar och studiebesök (om möjligt beroende på smittläge) ibland kan hållas på andra tider än de ordinarie lektionsdagarna. Du får ett detaljerat schema vid kursstarten.

Undervisningsform

På Poppius tycker vi att det bästa sättet att lära är genom att göra, att diskutera, få återkoppling på det du levererat och konkreta råd och tips från erfarna kursledare. Lektionerna består av föreläsningar, praktiska moment, gruppövningar och diskussioner.
Betoningen ligger på det praktiska arbetet, inte på teori och litteraturstudier.

Godkänd på avslutad kurs

Poppius delar inte ut individuella betyg utan alla godkända kursdeltagare får ett intyg på genomgången kurs.

För att bli godkänd på kursen får du inte vara borta från undervisningen mer än fyra lektioner (tolv timmar) och alla uppgifter ska lämnas in på utsatt tid.

Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar.
Förlorade lektioner kan inte inhämtas vid senare tillfälle.

Allmän information

Poppius har vanligtvis inte sport-, påsk- eller höstlov, men det kan variera beroende på hur helgerna ligger under terminerna. Du får ett schema under första lektionstillfället.

Du studerar i princip en hel dag i veckan under totalt 15 veckor. Det innebär cirka sex timmars schemalagd undervisning i veckan. Men räkna med att lägga ner motsvarande antal timmar på hemarbete också. Någon enskild vecka kan det bli två dagars undervisning.

Vill du läsa kursplanen kan du ladda ned den här.

Kursen erbjuds två gånger per år, under vårterminen och höstterminen.

Pris exkl. moms: 31 660 kr Pris inkl. moms: 39 575 kr
Kursen ingår i Poppius diplom.