”Jag trodde databasjournalistik skulle vara svårt. Nu vill jag bara hem och jobba.”

Kursdeltagare i Ryssland fotograferar
Excel och databasjournalistik är riktigt kul. Det konstaterade deltagarna som var med på Poppius fyradagarsutbildning i Pushkin, några mil utanför Sankt Petersburg i Ryssland.
– Nu vet jag vad jag kan göra. Jag ska sätta igång och jobba så fort jag kommer hem, säger Yuliya Shamsutdinova, en av de 15 deltagarna.

Kursdeltagare Yuliya Shamsutdinova

– Jag trodde att det skulle vara svårt med Excel och statistik, men det är så kul när vi ser resultatet. Nu vill jag bara hem och jobba, säger Yuliya Shansutdinova, reporter på en lokaltidning i Kazan.

För tredje året i rad arrangerade Poppius en workshop för yrkesverksamma journalister tillsammans med ANRI-Media, en organisation som vänder sig till oberoende medier i Ryssland. Denna gång handlade utbildningen om databasjournalistik och infografik.
– Jag är förvånad över hur mycket jag lärt mig på så kort tid, säger Yuliya Shansutdinova, som till vardags arbetar som reporter på en lokaltidning i Kazan. Förhoppningsvis kan jag själv göra intressanta journalistiska presentationer med hjälp av statistik och snygg infografik. Sedan vill jag också utbilda mina arbetskamrater. Fler behöver kunna det här.

Kursledaren Ivan Pechishchev undervisar journaliststudenter i multimedia och databasjournalistik på universitetet hemma i Perm och ansvarade för utbildningen i Pushkin. Laddad med hundratals exempel, både bra och dåliga, gick han igenom olika presentationer från medier, som bygger på statistiskt underlag. Sedan fick deltagarna börja jobba själva, sammanställa statistik och presentera egna idéer.
– Jag älskar ny teknik! Det finns så många bra verktyg att jobba med i dag. Men det är viktigt att inte glömma bort den journalistiska idén. Det gäller också att förstå hur publiken beter sig i dag och inte sitta fast i gamla tankemönster, säger Ivan Pechishchev.

Kursdeltagare Natalya Fomina

Natalya Fomina gillar sociala medier och har många följare på Instagram och på sin blogg. Hon jobbar som journalist på en webbsajt och vill bli bättre på infografik.

En av hans tidigare studenter, Natalya Fomina från Perm, deltog under utbildningen. I dag arbetar hon på webbtidningen zvzda (Star) och har redan gjort en del infografik. Ett stort problem som hon ser i arbetet med databasjournalistik är att få tillgång till korrekt och jämförbar statistik och att det tar tid att få fram relevanta siffror.
– Mitt drömprojekt är att kartlägga befolkningen i Perm och hitta nya intressanta vinklar, kanske undersöka kopplingen mellan inkomst, ålder, hälsa och välmående. Och sedan presentera det med bra infografik. Många journalister är duktiga på att skriva, men sämre på att jobba med siffror, säger hon.

ANRI Media som Poppius samarbetar med i projektet arrangerar utbildningar för journalister, ansvariga utgivare och redaktioner. Victoria Chirireva, chef för utbildningsverksamheten, tycker att det är värdefullt med en så praktisk och handfast utbildning.
– Vi följer alltid upp effekterna av utbildningen. Och det händer också att tidningschefer hör av sig för att berätta om vilka positiva resultat de fått efter att medarbetare deltagit i vår utbildning.

Förutom workshopen i Pushkin får deltagarna vara med på flera webbinarier både innan och efter själva kursen. Där medverkar också svenska föreläsare, som ger exempel från svensk och internationell datajournalistik och infografik.

Fakta: Projektet finansieras med stöd av Svenska Institutet och ingår i ett samarbetsprogram, Creative Force, med fokus på nordvästra Ryssland.