Lena Malmsten Bäverstam

Kursledare Skriv bättre i jobbet och uppdragsutbildningar

Ha syftet klart för dig. Tänk efter innan du börjar skriva

Lena Malmsten-Bäverstam är språkkonsult och utbildad journalist.

Hej Lena, vem är du?
Jag är frilansande språkkonsult och tvåbarnsmamma. Jag fotograferar mycket, både på fritiden och i jobbet.

Varför blev du språkkonsult?
För att jag är för frusen för att jobba som arkeolog ute på fältet. Jag har studerat en hel del och började med att ta en fil.kand. i arkeologi men att arbeta utomhus är inte för mig.
Jag läste även praktisk svenska och kom då på att det var kul att skriva. Som student var jag informatör på studentkåren och under en tid redigerade jag andras texter samtidigt som jag läste grundkursen i journalistik på Poppius. Jag upptäckte att jag var bra på att bearbeta text, sökte till utbildningen som språkkonsult och kom in.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Fördelen med att vara frilans är att jag kan vara ledig när jag vill. Jag har barn och det har varit en morot att kunna ge dem långa sommarlov och kortare dagar.
En annan fördel är att jag nu kan vara specialist. Under sju år var jag anställd på en myndighet och jag har även arbetat ett år på ett litet bokförlag inom en stor koncern. Då blev jag trött på att få många mejl och gå på möten om saker som rörde organisationen i allmänhet. 2008 blev jag frilans och nu handlar mejlen enbart om det jag ska göra. Det är också skönt att vara sin egen chef.

Vad är det svåraste?
Nu är situationen den omvända. Som frilans kan jag inte vara med och påverka långsiktigt, vilket jag gärna gör. Jag kan inte heller tacka nej till jobb vilket innebär en varierande arbetsbelastning.

Hur kommer det sig att du blev lärare på Poppius?
Jag såg en annons om redaktörskursen och läste sedan om kursen Skriv bättre i jobbet. Eftersom jag redan undervisade i ämnet på annat håll kontaktade jag Poppius rektor för att visa mitt intresse. Det var ren flax med tajmingen för just då behövdes fler lärare. Skolan känns som ett bra ställe, med bra utbildningar och jag trivs som kursledare.

Vilka tips har du för den bästa texten?

  1. Ha syftet klart för dig. Tänk efter innan du börjar skriva.
  2. Börja med det viktigaste.
  3. Vilka är dina mottagare? Vad har de för förkunskaper om ämnet? Var kan du lägga nivån?