Linda Karlsson

Kursledare Webbredaktör

Våga prova dig fram!

Linda Karlsson är webbkonsult och erfaren kursledare. Hon har tidigare varit chef för webbnyheterna på TV4 och även skrivit en lärobok i religion.

Hej Linda, vem är du?

– Jag är en frilansande journalist, webbredaktör och kommunikatör som även undervisar i olika sammanhang. Skrivandet och det digitala är den röda tråden i mitt arbete. Skriver gör jag också på fritiden. Just nu reviderar jag en lärobok i religion som jag gjorde för några år sedan och så bär jag som många andra journalister på skönlitterära drömmar.

Varför blev du journalist?
– Det var en kombination av olika saker. Jag har alltid gillat att skriva och jag ville förändra världen. Jag tror att man som journalist kan göra skillnad. Nyfikenhet är en annan orsak, jag gillar att lära mig nya saker och yrket bjuder på den möjligheten.

Hur gick det till?
– Tanken var att jag skulle bli lärare. Men jag skrev på fritiden och jobbade för studenttidningar och när en kompis som läste till journalist pratade sig varm om utbildningen ändrade jag mig och sökte till JMK (Journalisthögskolan i Stockholm, i dagligt tal) istället. Efter studierna arbetade jag som nyhetsjournalist i flera år, framför allt på TV4 och jag har även arbetat på en contentbyrå med digitalisering av kundtidningar.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att ingen dag är den andra lik. Det är en klyscha men den stämmer bra. Att vara ute och utbilda andra parallellt med att jobba på egen hand gör jobbet otroligt varierat. Nya ämnen och nya saker dyker upp hela tiden.

Vad är det svåraste, utmaningen?
– Motivation. Vissa dagar är det tyngre att skriva och jag kan ibland få ägna en hel dag åt att jaga folk eller sköta administration. Det är tråkigt. Men oftast tycker jag att mitt jobb är kul.

Du håller i kursen Webbredaktör, varför ska man gå den?
– Behovet av den här sortens kunskap är stort och blir allt större. Hanteringen av digitala medier är en del av jobbet för journalister, kommunikatörer och informatörer och kursen ger en bra grund för det. Att vara webbredaktör är en spännande roll, väldigt kul och varierat med både text, strategi och form.

Har du några tips till den som är ny i rollen?

  1. Våga prova dig fram. Du behöver inte kunna all ny teknik men du bör intressera dig för den och prova.
  2. Planera. Webben är oändlig och alla sociala medier hinner du inte med. Det behövs en plan och en strategi för arbetet som webbredaktör.