Lovisa Ohlson

Kursledare Poddradio

Det viktigaste i intervjuprogram är att tajta det. Alla ”eh” eller ”hum” ska bort för att gästen ska låta smart

Lovisa Ohlson fann sitt första poddjobb via Twitter, övade upp sig på gratisprogram och har sedan dess hunnit jobba med flera av Sveriges stora sändningar. Idag är hon podcastchef på radioföretaget Bauer Media och lyssnar på poddar i nästan alla situationer. Möt vår kursledare i poddradio här.

Hej Lovisa, vem är du?
– Jag är en nybliven podcastchef. På fritiden tittar jag på tv-serier, gör egen musik och lyssnar på många poddar.

Vad lyssnar du på då?
– Det är väldigt varierat men en mina prenumerationer är på Creepypodden, den innehåller skräckhistorier. Sedan lyssnar jag såklart på Värvet och på de stora som Alex & Sigge och Filip & Fredrik. Jag gillar också Women of the Hour och Mystery Show som är två amerikanska poddar.

I dag anser sig många människor ha ont om tid, många medier slåss om vår uppmärksamhet och då gör en del av oss flera saker samtidigt. När och hur lyssnar du på poddar?
– Så fort jag är ensam i något sammanhang. När jag ska tvätta, diska, städa, innan jag somnar och om jag äter ensam. Jag har till och med högtalare i duschen för att kunna lyssna där. Poddar är ett enormt bra sällskap helt enkelt, och eftersom man kan lyssna var och när man vill så är det lättillgängligt också.

Det är många män som ”syns” och hörs i poddvärlden. Var är kvinnorna?
– Det är helt sant, männen tog över i början innan fenomenet blev så utbrett. Men nu börjar det komma fler kvinnor, vilket är enormt roligt. Själv lyssnar jag till exempel på Blankens & Swanberg (som tyvärr lagt ned men som var enormt roliga och bra), Veckans Bläcka och Josefinitos.

Varför jobbar du med det du gör?
– Jag älskar mediet. Alla kan göra sin egen podd och det finns mycket du kan göra som du inte kan göra i andra medier. Om Värvet hade varit en tidning så hade ingen orkat läsa en 20-sidig intervju men som poddradio fungerar det. Det är spännande.

Hur kom du in på banan?
– Jag har alltid twittrat mycket och en sommar när jag jobbade på vårdcentral skickade jag ut en fråga om det fanns någon som hade ett roligare sommarjobb. Fredrik Wikingsson svarade och så började jag arbeta med honom och Filip Hammar och deras tv-program Breaking News. Kristoffer Triumf var redaktör där. Jag började sedan testklippa olika poddar och efter en tid ringde Kristoffer. Han hade då startat Värvet och ville ha mig med som klippare.

Nu kommer du hålla kursen Poddradio. Varför ska man gå den?
– För att det är ett medium som växer sig starkare och starkare. Podden kommer ta över radions position på samma sätt som webb-tv håller på att göra med tablå-tv. Om man vill vara i framkant och en del av den här revolutionen så är det bra att lära sig hur man gör.

Vill du bjuda på ett par tips till en grön poddare?
1) Om du klipper själv eller vill klippa, fråga om du kan få öva på att klippa en podd. Så gjorde jag och det var ett bra sätt att komma igång. Det finns gratisprogram som Audacity som fungerar bra och som vi även kommer använda på kursen.

2) Se till att få feedback från någon som vågar säga vad som är bra respektive dåligt. Då lär du dig.