Kursledare Research

När mina elever har vänsterkryss i Expressen överträffar det allt

Hej Malin, vem är du?
Jag är journalist

Varför blev du journalist?
Egentligen ville jag bli advokat. Men så gjorde jag praktik och tyckte att det var mycket i rättsväsendet som inte funkade så då började jag läsa filosofi i stället. Och sedan var det väl en fortsättning på det intresset, att ta reda på hur saker fungerar, som mynnade ut i att jag blev journalist.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Att få ta reda på saker. Och att jag hela tiden måste hitta på nya metoder för att ta reda på hur saker verkligen förhåller sig.

Vad är det svåraste, utmaningen?
Det är nog samma för alla – att få tiden att räcka till. Det är så mycket jag vill granska, men dygnet har bara 24 timmar.

Hur kommer det sig att du blev lärare på Poppius?
Mitt favoritämne är just hur man kan hitta nyheter i redovisningssystemen i offentlig verksamhet. Jag träffade Fredrik Nejman, som är lärare i kursen i research och vi insåg att mitt största nördintresse skulle passa alldeles utmärkt just i researchkursen.

Vad tycker du bäst om med att undervisa?
Jag hade en gång en chef som lärde mig hur jag skulle bli en bra chef. ”Se alltid till att ha en kronprins eller kronprinsessa sa han. Målet är att du ska växa ur din roll och din efterträdare växa i den.” Som chef har jag alltid jobbat så. Som lärare är det bästa att se mina studenter växa. Och särskilt när de hittar saker jag inte ens hade kunnat drömma att de skulle hitta. När eleverna från min kurs har vänsterkryss i Expressen överträffar den känslan alla mina egna vänsterkryss eller guldspadenomineringar jag någonsin varit med om.

Du som undervisar i frilansande, kan du ge tre tips till någon som är ny på banan?
Det viktigaste är att bestämma sig för vad man vill göra och i vilka sammanhang man vill vara. Mina jobb har jag fått för att jag gjort någonting jag älskar, som att delta i en tävling för att bygga en sajt, eller föreläsa på ett grävseminarium, eller gå på en intressant föreläsning och det ena har lett till det andra. Och att inte tänka att man ska sälja in enstaka artiklar utan gärna hela projekt där man kan visa på lönsamhet också. Man ska inte jobba gratis utan ta betalt för den tid man lägger ner, men samtidigt ska man vara generös med sitt nätverk, sina kontakter, idéer och sin kompetens. Och alltid ha tanken ”hur kan jag hjälpa dig” i möte med kund, eller nya kontakter på mingel eller andra tillfällen.