Lotta bytte karriär efter grundkursen

Foto: Peter Krüger

Foto: Peter Krüger

Lotta Görling från Västerås hade jobbat många år i resebranschen när hon började sadla om för fyra år sedan.
– Då sökte jag och kom in på Poppius grundkurs i praktisk journalistik. Det var en kanonkurs, utan den hade jag inte klivit in i tidningsvärlden.

Chefredaktör för hållbarhetsmagasin
Idag ägnar sig Lotta åt medier på heltid. Hon är redaktör för flera lokala tidningar, redaktionskoordinator åt ett exportmagasin och chefredaktör för Gröna Draken, ett miljöorienterat magasin som ges ut i Västmanland.
– Arbetet med Gröna Draken är roligast. Tidningen ges ut fyra gånger per år till 133 000 personer och räknas som samhällsnyttig information. Hållbarhetsfrågor är i fokus och nyligen höll vi en temadag för gymnasielever om framtidens energi.

För Lotta har läsning och skrivande alltid legat nära till hands och de var två favoriter under skolgången. Men förutom en blogg hade hon inte skrivit mycket förrän hon började på grundkursen 2012.
– Kursen gav mig en förståelse för hur tidningsbranschen fungerar. Efteråt började jag kombinera mitt resebyråjobb med att frilansa. Först praktiserade jag på Texttanken, en kommunikationsbyrå som producerar flera tidningar i Västeråstrakten och efter det fick jag uppdrag både som copywriter och som redaktör.

Webbredaktörskurs blev användbar
Att regelbundet fylla på med nya idéer och kunskaper är viktigt och Lotta har sedan starten hunnit gå ytterligare tre kurser på Poppius: Reportage, Intervjuteknik och Webbredaktör.
– Alla kurserna har varit kanon. Webbredaktörskursen var fantastiskt bra och där lärde jag mig sådant som jag nu använder hela tiden.

I det nya jobbet har hon också träffat på en gammal Poppiusbekant.
– Jag fick intervjua min tidigare lärare Ulf (Eneroth) i samband med hans boksläpp på den nya bokhandeln i Köping. Det var roligt och han fick självfallet rätta texten, säger Lotta och ler.
Jon Hansson var också Lottas lärare och hans ord lever med i hennes arbete dagligen.
– Hans citat ”Tjat är underskattat” stämmer så väl. Det har jag framme på skrivbordet, det är verkligen användbart.