Månadens lärare: Filmandet på väg att bli en självklarhet

Marcus_Frendberg
Möt Marcus Frendberg som gick från att arbeta framför kameran till att sköta jobbet bakom den.

Hej Marcus, vem är du?
– Jag är 39 år gammal, eller ung. Gift med Elin och tillsammans har vi de sexåriga tvillingarna Horace och Spencer. Sedan sju år tillbaka driver jag media- och produktionsbolaget Monarki Stockholm. På min fritid åker jag gärna skateboard, viket är ett intresse jag har haft hela livet.

Varför blev du tv-producent och filmare?
– Det var livsomständigheterna som avgjorde. Innan jag startade Monarki Stockholm frilansade jag som inslagsproducent och redaktör inom tv. När min fru och jag skulle få barn förstod jag att ett frilansande inom tv-branschen och ett aktivt föräldraskap var oförenligt. Då funderade jag på vad jag kunde göra för att få mer kontroll över min tid.
I samma veva insåg jag att det fanns ett glapp mellan de som behärskar den tekniska biten inom tv och ”min” grupp med redaktörer och producenter.

Hur gick du tillväga?
– Jag satte igång och började lära mig allt om kameror och redigering. Under min föräldraledighet tränade jag för fullt. Jag sökte information på nätet och övade och övade. I takt med att jag lärde mig mer kunde jag börja jobba med enklare uppdrag.

Så vad är roligast med den roll du har idag?
– Det är att jag får en inblick i så många olika människors liv och verksamheters utmaningar. Varje film jag gör är en ny utmaning. Jag måste sätta mig in i kundens dna för att förstå vad det är de vill få fram. Jag får också chans att utbilda mina kunder om hur de ska berätta. 70 procent av dem som anlitar mig har en begränsad erfarenhet av att beställa film och jag drivs av att effektivisera filmproduktion som koncept.

Du undervisar i webb-tv bas och fördjupning. Varför ska jag gå någon av dessa kurser?
– För att det är en kompetens som inom en snar framtid kommer att vara en ”hygienfaktor”. Tröskeln för att behärska teknik kommer att bli lägre och lägre men det är bara ena benet. Tonvikten på kurserna ligger i tänket. ”Varför gör vi det här?”, ”Hur får jag någon att titta rätt?”, ”Hur blir ljud- och bildkvalitén så bra som möjligt?” osv. Allt det här behövs för att kunna filma och klippa ett så bra material som möjligt.