Många nya idéer när Poppius arrangerade studieresa för ukrainska tidningschefer

ukraina-gruppfoto

De nio deltagarna på plats på Poppius tillsammans med ledarskapsföreläsaren Irina Halling och medarrangören och tolken Veronika Menjoun.

Nyligen arrangerade Poppius en studieresa för ukrainska tidningschefer. Under veckan i Stockholm besökte deltagarna flera redaktioner, lyssnade till föreläsare från bland annat KIT och Omni och deltog i en workshop om ledarskap.

iryna-salikhova

Iryna Salikhova har lärt sig mycket om ledarskap och sociala medier under besöket i Stockholm.

Mötet med svenska medier gav, Iryna Salikhova, chef för digitala projekt på ukrainska ”Hryvna”, intressanta iakttagelser speciellt när det kommer till ledarskap och arbetsmiljö.
– Svenska chefer förstår att de anställda behöver en god arbetsmiljö och tänker även på sådant som utsikt och inredning. Det är inte lika viktigt i Ukraina. Jag har också lärt mig hur viktigt det är att veta hur man motiverar personalen. Som chef glömmer man lätt bort det. Men nu efter den här veckan vet jag vad jag behöver tänka på.

Oleksandr Chovhan, ordförande i utgivarorganisationen AIRPU är också nöjd med studieresan.
– Den har varit fantastisk. Jag har fått flera nya idéer som jag vill implementera inom ukrainsk media. Särskilt studiebesöken på tidningsredaktionerna gav mycket. Bland annat har jag lärt mig vikten av att samarbeta med experter för att utveckla journalistiken. Jag tar också med mig hur tidningsredaktionerna i Sverige arbetar med sociala medier.

Oleksandr Chovhan har fått många nya idéer under veckan.

Oleksandr Chovhan tror på att samarbeta med experter för att utveckla journalistiken.

Även Iryna Salikhova nämner sociala medier som ett intressant exempel.
– Föreläsaren från KIT (Christoffer Larsson) var bäst. Där fick jag många bra idéer. Ett exempel är att KIT har flera Facebooksidor, en sida för varje ämne. Det vill jag försöka använda på hemmaplan. Man kan inte filtrera information på en hemsida men på det här sättet filtrerar KIT ut information åt läsaren.
Resan betyder också mycket på ett annat plan:
– Jag är rent allmänt mycket tacksam för att Poppius arrangerar den här utbildningen. Att vi lär oss mer om mediautvecklingen i Sverige är av stor vikt för att utveckla demokratin hemma i Ukraina, avslutar Oleksandr Chovhan.

Den ukrainska utgivarorganisationen AIRPU var medarrangör till studieresan och projektet genomfördes med ekonomiskt stöd från Svenska Institutet.