Poppius blev vägen till drömjobbet

– Jag var 44 år när jag gick Poppius och fick mitt drömjobb vid 49.
Johan Alm gick grundkursen i praktisk journalistik 2012.

I mitt jobb som kommunikatör för Norrtälje kommun arbetar jag redaktionellt med att skriva nyheter om kommunens alla verksamheter och om plötsliga eller akuta händelser som kräver omedelbar, korrekt och relevant information. På en dag kan handla om allt från barnteater på biblioteket till beslut om stora byggprojekt via festivaler och möjliga miljöhot som kan påverka hälsan för människor och djur. Ett drömjobb för den som vill skriva om varierande ämnen inom en verksamhet som har stor betydelse för många människor.

När jag sommaren 2012 bestämde mig för att satsa på att ha skrivandet som ett heltidsyrke fick jag höra om Poppius av en bekant och intresserade mig direkt för grundkursen i praktisk journalistik, vilken inte bara kändes mycket bra utformad, utan också kompletterade mitt skrivande av utbildningsmaterial och instruktioner från mitt tidigare jobb inom bank- och finansvärlden.

Skrivandets ådra hade jag med mig när jag började på hösten 2012, men utbildningen gav mig precis det komplement jag behövde för att fånga läsarens intresse på ett bättre sätt, samtidigt som jag lärde mig väldigt mycket om vikten att ständigt hålla texten till vad som är sant och relevant.

Hela utbildningen präglades av en hög kompetens hos lärare och föreläsare, vilket gör att jag fortfarande idag kan läsa mina artiklar från utbildningstiden och tycka att de håller riktigt god klass. Det beror på stor del också på den positiva anda som rådde under utbildningen och att vi som elever uppmuntrades till att använda vår fantasi när vi gick ut på våra uppdrag, samtidigt som det stod klart för oss att det förväntades resultat.

Efter utbildningen jobbade jag en kortare tid för två affärstidningsredaktioner och rewritade artiklar eller skrev egna utifrån aktuella händelser inom ekonomi och IT. Efter det började jag arbeta som frilansare med sociala medier för ett flertal olika företag innan jag till slut kom till Norrtälje kommun sommaren 2017.

Det var en lång resa att ta mig från rent informationsflöde inom finansvärlden till att verkligen hitta rätt inom skrivandet, men utbildningen på Poppius gav stor och viktig hjälp på vägen och jag minns tillbaka på tiden vid Slussen med glädje och rekommenderar att ta ett härligt och kreativt karriärkliv där.

 

 

 

 

 

Johan Alm,
Kommunikatör på Norrtälje kommun