Pressetik – något för alla

pressetik

Niclas Breimar föreläser om pressetik.

34 publiceringar fälldes av Pressens Opinionsnämnd under 2017.  

Tidningarnas utgivare har ansetts brista i sitt ansvar för den publicistiska uppgiften, och har därför klandrats. Ungefär så brukar det se ut.

2017 blev däremot året då nätetik blev mer aktuellt än någonsin, både i världen och i Sverige. Det handlar inte längre enbart om journalisters förhållningssätt, utan även om vårt eget ansvar – för det vi skriver och det vi delar till andra.

Här kommer några tips på hur vi var och en kan bidra:

Tänk efter innan du är med och bidrar till ryktesfloran som sprids på nätet.
När människor skadas i olyckor eller utsätts för brott – lägg inte ut filmer eller bilder som gör skadan än värre för brottsoffer och deras anhöriga. Även om uppsåtet är gott, att man snabbt vill berätta vad som hänt eller hjälpa till att få fast en gärningsman, så fundera över om någon kan drabbas innan du delar materialet.

Det sprids dagligen lögner vars enda syfte är att skada människor, företag och organisationer eller driva politisk opinion. Om du inte vill vara en del av det så tänk noga efter innan du delar eller retweetar.

Det är skillnad på åsikter och fakta. Var tydlig med när det är åsikter det handlar om och berätta gärna varifrån du hämtat dina fakta.
Bilder och filmer kan manipuleras eller påstås visa något som faktiskt inte är sant.

Ifrågasätt och granska kritiskt, speciellt det du gillar och håller med om för då är vi som mest sårbara.

   /Niclas Breimar, rektor och tidigare ansvarig utgivare på Mitt i-tidningarna.

Föreläsning om pressetik ingår i Grundkursen i praktisk journalistik,
Kursstart 3 september.