Rektor har ordet: Rätt tid att bli journalist

Poppius rektor: Rätt tid att bli journalist
Inför sommaren vittnar många mediehus om att det är extremt tufft att få ihop tillräckligt med sommarvikarier för att kunna lösa uppdraget under semestrarna. De som erbjuds vikariat har mindre erfarenhet och mer att välja på än tidigare. Även övriga tider på året så är det svårt att få tag i journalister med rätt kompetens, speciellt på redaktioner som inte ligger i Stockholm.

Nyss har en klass för 70:e året lämnat Poppius. Vad möter de efter att ha gått klart vår grundutbildning i praktisk journalistik under vårterminen?

Mediabranschen har alltid ansetts vara en tuff  arbetsmarknad att slå sig in på. Så var det när jag sökte mitt första journalistjobb 1993 och så har det varit både förr och senare. Journalistyrket har varit rödflaggat på arbetsförmedlingen i decennier. Det är kanske dags att ompröva den bilden? Eller som en redaktionschef sa för en tid sedan: ska man bli journalist ska man bli det nu! Det här går förstås lite stick stäv med branschens väl spridda självbild som den stora Krisbranschen. Men att medierna brottas med lönsamhetsproblem är förstås inte samma sak som att de inte behöver vassa journalister som gör jobbet – snarare tvärtom.

Dessutom har hård konkurrens aldrig hindrat tusentals Poppiuselever att bli skickliga journalister och göra karriär. Många har blivit kända medieprofiler runt om i Sverige.

En annan ljuspunkt är att det pratas allt mer om vikten av professionell nyhetsvärdering och källkritik som man kan lita på. En man som ringde Poppius inför nästa termin uttryckte det ungefär så här: ”Med allt som händer i vår värld och vår omvärld så har det aldrig varit viktigare än nu med trovärdiga och kompetenta journalister. Då vill man förstås se om man själv kan bidra.”

Så borde kanske fler tänka.

Niclas Breimar, rektor/VD på Poppius och gästföreläsare i pressetik
Niclas Breimar, rektor/VD